CHÂTEAU DU ROUËT

Authentieke Provençaalse wijnbeleving in het hart van de Estérel.

Een bezoek aan het Château du Rouët betekent het ontdekken van een prachtige reeks kleuren, te vinden in zowel de landschappen, als de verschillende cuvées, waaronder rosé-, witte en rode wijnen.

De geschiedenis van het domein

De roots van dit fantastische domein gaan eeuwen terug. Het kasteel - een voormalige postkoetshalte aan de voet van de 'Colle du Rouët' - behoorde ooit toe aan een markies die er met veel plezier kwam jagen. Hij zag echter meer potentieel in de grond. Hij gaf wijnbouwers uit het dorp de opdracht om wijnstokken en olijfbomen te planten. De eerste aanzet van Château du Rouët.

Rond 1840 slaagde de familie er in het domein te verwerven, inclusief duizend hectare bos. Waar de inkomsten vroeger voornamelijk kwamen uit de verkoop van pijnbomen en de oogst van kurk, heeft de wijngaard dit volledig overgenomen.

Een verwoestende brand als nieuw startpunt

Het huidige kasteel kreeg vorm toen de families Reverdit, Lagane en Savatier de handen in elkaar sloegen. De bassins, het park, het huis met de prachtige plafonds en de kapel vormen er het zichtbare resultaat van. Echter een verwoestende brand - aangejaagd door de mistral - hield in 1927 lelijk huis. Lucien Savatier besloot onmiddellijk na de brand om brandgangen te vormen met wijnstokken en perzikbomen. Een beslissing die het huidige domein een flink duwtje in de rug gaf. 

Generaties in de familie

Na de Tweede Wereldoorlog in 1945 begonnen René Savatier en Victor Trocello - de beheerder van het domein - met de verkoop van flessen onder het label Château du Rouët. In 1962 kwam Bernard Savatier aan het roer. De productie werd fors uitgebreid en sinds de jaren '90 werden ook de zonen Martin en Matthieu bij het project betrokken.

Gepassioneerd werken aan de toekomst

Ondertussen moderniseerde Marin Savatier de wijngaard en werd deze gevoelig uitgebreid. Met liefde en passie droeg hij bij aan de ontwikkeling van de appellatie Côtes-de-Provence Fréjus. Matthieu zette dan weer de schouders onder het promoten van de wijnen van Château du Rouët in binnen- en buitenland. De toekomst is in goede handen en de ontwikkeling zet zich voort. 

De wijngaard

Château de Rouët ligt aan de voet van de rode rotsen die de uitlopers vormen van het Esterelmassief. Sta je op de terrassen van de wijngaarden dan heb je zicht op het mooie Fréjus. Niet alleen zorgt de wijngaard voor heerlijke wijn, de voorziene brandgangen dragen ook bij aan de bescherming van het omliggende bos.

Omringd door uiterst gevarieerd bos

De wijngaarden van het domein liggen ingesloten tussen de Gorges de Pennafort en Blavet. Ze strekken zich uit over meer dan 70 hectare in een gebied dat ondertussen beschermd is en geclassificeerd. Omringd door uitgestrekte bossen met een enorme variatie, zijn de wijnstokken geplant op grote terrassen.

Een voorbeeld van het terroir van Fréjus

De rode zandsteenachtige bodem, bedekt met puin van permische rhyolieten en alluviale afzettingen, zorgt voor een perfecte basis. De zuidgerichte wijngaarden profiteren van zowel de Mistral als van de zeebries uit de monding van de Argens. Er werden meerdere nobele druivensoorten aangeplant.

Vier verschillende bodemtypes

De terroirs met de namen Péguière en de L'Y, behoren tot de alluviale vlakte van de Paleo-Endre. Deze rivier - die het stroomgebied van de huidige Endre afwaterde - stroomde door het Rouët-massief via de Vallée Morte ten westen van het landgoed. Uiteindelijk zorgde dit voor vier verschillende bodemtypes:

  • Ondiepe, voornamelijk zanderige bodems die rusten op zandsteen (wijngaarden op de Permische zandstenen).
  • Diepe, zanderige en zure bodems met afgeronde keien, bestaande uit graniet en rhyolieten. Tussen deze keien komen soms stenen voor die door het permische vulkanisme zijn meegenomen en waarvan de buitenkant sporen van verhitting door lava vertoont.
  • Diepe, zanderige bodems met kalk in de alluviale vallei van de Paleo-Endre.
  • Diepe, kleiachtige, gele bodems met hoekige blokken en keien van rhyoliet. Deze vind je ook op de puinhellingen van het Rouët-massief. Het kleiachtige deel van deze bodems is het resultaat van chemische verwering van de permische rhyolieten.